Državni, regionalni, svjetski mediji – svi pišu i pričaju o američkim izborima za novog predsjednika SAD-a, a borba za ovo mjesto je krajnje neizvjesna još uvijek, iako je Bajden već proglasio pobjedu, koja jeste izgledna. Međutim, sa druge strane Tramp ovu pobjedu ne priznaje, nego najavljuje čak i tužbe za krađu glasova i druge izborne prevare. Međutim, demokrati su već sto posto uvjereni da su izbori već završeni i da se sada čeka samo formalno proglašenje kraja. Upravo izu tog razloga Džo Bajden je danas već održao pobjednički govor.

Naime, on je tokom govora kazao kako želi ujediniti Ameriku, smatra da podjelama nema mjesta i da svi zajedno treba da rade na boljitku. S druge strane, kazao je kako razumije nezadovoljstvo onih koji su glasali za njegovog protivnika, ali isto tako da će on i dalje biti predsjednik svih građana SAD-a, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje. Naime, za pobjedu i to onu konačnu bilo je važno da Bajden osvoji 270 elektora, a njemu je Pensilvanija pomogla u tome, te je na kraju ukupno imao 273 elektorska glasa. Bio je senator, potpredsjednik, a sada je postao najstariji  predsjednik otkako postoje Sjedinjene američke države.

Ono što je bilo posebno zanimljivo jeste da sa Džoom Bajdenom u Bijelu kuću ulazi njegova supruga, ali i nova potpredsjednica Kamala Haris, koja će također živjeti tu tokom mandata. Inače ovo je historijski momenat i za žene, pogotovo one tamne puti, jer je Kamala prva tamnoputa žena na ovoj funkciji ikada. Oni su se zahvalili svima koji su glasali za njih i kazali kako će uraditi sve da ponovno ujedine građane SAD-a.

Ads