Otkako je patrijarh Pavle preminuo, Srbija je u velikoj tuzi, ali su isto tako odmah počele priče o tome ko će naslijediti njegov tron kao glavni poglavar Srpske pravoslavne crkve. U igri se trenutno nalazi nekoliko imena, a sada je najveće pitanje ko je zapravo spreman za ovu veliku ulogu. Kao što se to može vidjeti i u svim drugim segmentima odabira glavnih ljudi, i ovdje se već mogu primjetiti određeni lobiji prema većini kandidata za patrijarhovo mjesto. Do sada se govorio kako su dva glavna kandidata Irinej i Porfirije, koji već imaju jaku podršku, ali se sada spominje i novo ime.

Naime, vladika Ignatije (Dobrivoje Midić), zapravo ima vrlo dobre šanse da uđe u uži izbor tri ključna kandidata za ovu poziciju, i to zato što struja koju predvodi vladika Joanikije podržava ovog kandidata u potpunosti. Ono što je interesantno jeste da čak i drugi lobiji smatraju da vladika Ignatije zaslužuje takvu poziciju, obzirom da ga mnogi u Saboru poštuju i cijene kao čovjeka koji ima velik integritet i koji je stekao dobar ugled kroz sve ove godine. Dakle, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, vladika bački Irinej i vladika požarevačko-braničevski Ignatije, imaju najbolje šanse da uđu u uži izbor tri glavna kandidata od kojih će jedan preuzeti patrijarhovo mjesto.

Obzirom da je vladika Joanikije učestvovao u izboru mitropolita Amfilohija, Ignatije bi mogao računati na sve glasove koji podržavaju Joanikija. Ignatije je veliki intelektualac, odgovoran i radišan čovjek, koji svoju eparhiju drži pod kontrolom u potpunosti, a pored toga se gleda i njegovo akademsko obrazovanje. Jedina stvar koja  bi ga mogla spriječiti u dobijanju ove pozicije je jedna situacija iz Bogoslovije, kada je dao ostavku na fakultetu jer je odbio naredbe iz Patrijaršije.

Ads