Novi pravilnik za koji je nacrt već u izradi je izazvao velike polemike kod građana jer on podrazumjeva i nove, više cijene kada je u pitanju polaganje vozačkih ispita, što je još jedan udar na džep građana. Ovaj novi pravilnik su komentarisale i brojne auto škole koje su se složile da će ova pravila biti pravi šok za sve buduće kandidate koji budu imali namjeru polagati vozački ispit.

Ovaj pravilnik bi mogao stupiti na snagu početkom sljedeće godine, a cijene koje će kandidati plaćati će zavisiti i od toga da li će kandidati položiti ispit od prvog puta. Kako je poznato, cijena polaganja vozačkog ispita za B kategoriju se sada kreće između 1.200 i 1.300 maraka, zavisno od auto škole a po  novom nacrtu ta bi cijena bila povećana na 1.600 KM.

Kada je u pitanju polaganje za A kategoriju koje sada košta 300 KM ona bi ubuduće trebala iznositi čak 700 KM. O ovoj odluci koja će najvjerovatnije biti i usvojena se već sada vode mnoge rasprave i mnogi se žale da im je i do sada bilo teško izdvojiti veliki iznos koji je potreban za uplatu vozačkog ispita,a ako on bude još i veći, onda će polaganje biti još manje dostupno ljudima koji nemaju velika primanja a kojih je u državi najviše.

Iako neke auto škole dozvoljavaju i plaćanje na rate, mnogima je i to olakšica koju jedva mogu da podnesu kada je njihov budžet u pitanju, a auto i vožnja su postali potreba a nije u pitanju luksuz kako bi se moglo zaključiti po cijenama za polaganje.

 

 

Ads