Od kako je Hrvatsku potresao razorni zemljotres u Petrinji, snage od 6.2 stepena po Rihteru nedaće pogođenih područja nikako ne prestaju. Na dan potresa je došlo do urušavanja brojnih stambenih objekata što je ostavilo veliki broj porodica bez krova nad glavom, u narednim danima su se pojaviljavla područja u kojima je bila aktivna likvefacija zemljišta usljed povećanog pritiska podzemnih voda koje su počela i izbijati na površinu. Sada novi problemi prijete ovom području.

U selu Mečenčani jugozapadno od Petrinje mještane je dočekao novi problem uzrokovan razornim zemljotresom koji je pogodio ovo područje. Na imanjima u ovom selu se pojavljuju rupe u zemlji koje ugrožavaju čak i stambene objekte. Jedan od lokalaca je objavio  i fotografije uz apel za pomoć stručnjanka i nadležnih. „U selu Mečenčani pojavio se veliki problem sa ovakvim kraterima a niko ne zna kako to riješiti, te su rupe u blizini kuća i svake minute se iščekuje kad će progutati kuće“ napisao je u objavi mještanin Mečenčana, te dodao „Molim za pomoć stručnjaka ili bilo kog da se to zaustavi i riješi, hvala“.

Ova pojava je poznata kao vrtače, najčešće nastaje prirodnim putem uslijed otapanja naslaga pod zemljom, urušavanja podzemnih pećina jer seizmička podrhtavanja mogu uzrokovati destabilizaciju tla i podzemne strukture koje su potpora podzemnim šupljinama. Također ova pojava može biti uzrokovana i uslijed poremećenog toka podzemnih voda uslijed zemljotresa. Ako je riječ o posljednjem, podzemna voda može opteretiti zemljište koje se nalazi iznad podzemnih šupljina te se stropovi istih urušavaju. Nadamo se da će posljedice ovog razornog zemljotresa polako prestati, kako bi mještani pogođenog područja mogli makar da prestanu strahovati za svoju sigurnost.

Ads