Svi oni koje pandemija korona virusa nije uplašila i koji nisu odustali od svojih planiranih godišnjih odmora u nekoj od država članica Evropske unije treba da imaju na umu da su neka pravila jako pooštrena. To se ne odnosi samo na pooštrenu kontroli na granicama a vezano za korona virus nego i na saobraćajne propise.

Tako od ovog ljeta, svi oni koji naprave neki saobraćajni prekršaj na teritoriji EU mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u rasponu od 100 pa do 1.500 eura, zavisno od težine napravljenog prekršaja. Ako dobijete kaznu i prekršaj bude dokumentovan, onda ćete na svoju kućnu adresu dobiti koji iznos treba da platite, a ako to ne učinite na vrijeme lako je moguće da dobijete dugotrajnu zabranu ulaska u EU.

Najčešći prekršaj koji naši ljudi prave je prevelika brzina jer uglavnom misle da za to neće morati odgovarati, ali slučaj jednog vozača iz Srbije koji je u Sloveniji zaustavljen zbog prekoračenja dozvoljene brzine, govori drugačije. Ovaj muškarac je dok je putovao kroz Sloveniju prekoračio dozvoljenu brzinu za 15 kilometara i nakon pola godine je na njegovu beogradsku adresu stigla novčana kazna u visini od 250 eura.

O ovakvim slučajevima se oglasio i Komitet za bezbjednost saobraćaja u Srbiji iz kojeg kažu da ove kazne vozači ne shvataju olako i da se konsultuju sa advokatom, jer ih sve ovo može jako skupo koštati ako se ogluše i ne plate kaznu. Damir Okanović je objasnio da u svakoj državi EU svaka pa i ona najmanja opština može da pošalje prijavu osobi koja je snimljena kamerom da pravi neki od saobraćajnih prekršaja.

Ads