Iako pandemija korona virusa ne slabi, mnogi građani Srbije nisu odustali od plana da svoje godišnje odmore provedu u nekom ljetovalištu. Iako je sada ta mogućnost veoma mala i skoro da ne postoji država u koju možemo ući bez karantena postoje naznake da će se od prvog septembra otvoriti granice uz obavezan negativan PCR test.

Mnogo građana Srbije se nada da će ipak vidjeti more u Grčkoj ove godine i da će otići na omiljena turistička odredišta poput Tasosa, Lefkade ili Lakidikija. Prema procjenama srbijanskog ambasadora u Grčkoj, u periodu kada su se od 15. juna otvorile granice pa do njihovog ponovnog zatvaranja u Grčkoj je boravilo oko 30 hiljada turista iz Srbije. Sasvim je sigurno da bi ih u septembru, ukliko Grčka otvori svoje granice za građane Srbije njih bilo i puno više posebno jer se najavljuje lijepo vrijeme i u ovom mjesecu.

Iako su mnoge agencije otkazale svoje angažmane kada je Grčka u pitanju, postoje naznake da bi se u septembru ipak moglo ljetovati u ovoj zemlji. I u Grčkoj je posljednjih dana došlo do naglog skoka broja zaraženih i preminulih od korona virusa iako su zatvorili svoje granice za osobe kkoje dolaze sa teritorija gdje je loša epidemiološka slika i nakon što su uveli rigorozne mjere i na aerodromima.

Zato se sada u Grčkoj razmatra ublažavanje mjera kada je u pitanju prelazak granica a nakon to su ponovo uvedene mjere obaveznog nošenja maski i fizičkoj distanci. Grci su također uveli i obavezno PCR testiranje svojih građana koji dolaze iz Rumunije i Bugarske a u Grčkoj su se pojavila u pojedinim dijelovima žarišta, kao što je slučaj i sa ostalim državama. Najgora situacija je u Halkidikiju i na Tasosu koji su omiljena destinacija srpskih turista.

 

Ads