I danas ćemo malo pisati o zdravlju ali ne o pandemiji korona virusa. Naime od kada se pojavio kovid niko ne spominje druge bolesti od kojih ljudi jednako oboljevaju kao što je to bio slučaj i prije pandemije.

Ono što je sada poznato je da je jako teško doći do doktora ako niste zaraženi korona virusom i građani su prinuđeni da za skoro sve ostale zdravstvene probleme odlaze u skupe privatne klinike. Poznato je da virus napada pored pluća, srce i mozak koji su naši najvažniji organi, ali odmah iza njih najveću važnost u ljudskom organizmu ima jetra o kojoj se jako malo govori a još manje vodi računa.

Naša jetra ima funkciju pročišćivača i ona je najviše opterećena kada konzumiramo alkohol, cigare ili masnu hranu. Postoje načini na koje možete i bez pomoći ljekara ispitati da li vaša jetra funkcioniše kako treba i da li je sa njom sve u redu. Ako imate lošu probavu ili vas muči žgaravica, stalno ste umorni i pomalo i depresivni, sve ovo može značiti da imate problem sa jetrom. Jedan od pokazatelja da vaša jetra ne radi kako treba je i gubitak kilograma bez nekog očitog razloga.

Ako primjetite da je boja vašeg urina drugačija mada unosite iste količine tečnosti u organizam i ako je boja vaše stolice tamnija nego inače, sve to upućuje na probleme sa jetrom. Pored toga, kao simptomi oboljenja jetre mogu se pojaviti i mučnina i nadražena koža. Ako imate više ovih simptoma, nemojte se premišljati nego otiđite na pregled jer tako možete izbjeći mnoge komplikacije.

Ads