Balkanska filmska industrija je poprilično potcijenjena na svjetskoj sceni, najvjerovatnije zato što ostatak svijeta, a naročito zapadne zemlje, ne dijele ista kulturalna stanovišta kao mi. Isto tako, specifičnost našeg jezika uzrokuje to da se dosta izgubi u prevodu, što inače košta međunarodne gledatelje naših filmova.

Iako imamo dosta kvalitetnih originalnih filmova, najčešće pažnju privlače filmovi vezani za istinite događaje a jedan o kojem bruji Balkan i cijeli svijet je upravo nedavno prikazan film po imenu “Dara iz Jasenovca”. “Dara iz Jasenovca” se dotiče događaja u toku drugog svjetskog rata i iako su ga mnogi pohvalili za to što priča o dijelu historije koji obično biva zaboravljen ili sakriven, neki su ga kritikovali zbog skrivene nacionalističke propagande. Glavne uloge u filmu tumače Biljana Čekić, Vuk Kostić i Marko Janketić. Međutim, jedan od likova iz filma koji se poprilično ističe je časna sestra koja se pojavila u mnogo promotivnih slika i screenshota filma a biti ćete iznenađeni kada vidite kako izgleda žena koja je glumi. U pitanju je glumica Tatjana Kecman koja je u pravom životu zanosna plavuša koju bi teško bilo zamisliti kao časnu sestru u pravom životu a sliku možete pogledati upravo ispod.

Film “Dara iz Jasenovca” je potekao mnoge razgovore, a film je originalno planiran za premijeru još prije godinu dana, međutim, cijela  kriza ga je pomjerila prvobitno za 22. oktobar 2020. godine, pa onda za februar 2021 kada je rekordni broj gledalaca imao priliku pogledati ovaj već kontroverzni filmski proizvod.

Ads