U današnje vrijeme sve više i češće čujemo izraz „influenser“ koji redovno označava neku mladu osobu, a to već postaje i karijera tokom koje mladi ljudi zarađuju poprilične svote novca, ovisno o tome koliko se posvete tome. Naravno, nisu tu samo mladi ljudi, ima i dosta poznatih ličnosti koje su influenseri obzirom da su vrlo aktivni na društvenim mrežama i na neki način utiču na vas – bilo da zbog njih kupite neku kremu, kozmetiku, nešto za kuću ili bilo kakav drugi proizvod, ili pak odlučite otići u neki restoran ili hotel zato što vam je neka osoba sa interneta to preporučila i prenijela svoje iskustvo.

U biti, to dođe neka suština influensera, to je neko ko sa vama dijeli stvari iz svog života, uključujući mjesta koja obilazi i stvari koje isprobava kako bi vam mogli preporučiti ili ne preporučiti bilo šta od toga, te tako na neki način vrše utjecaj ili „influens“ na vaš život. Influensera sada ima sve više i više na društvenim mrežama, a čini se kako su i oni već počeli da se bave i nekim drugim aspektima, pa tako neki od njih prelaze čak i u politiku. Naime, 21-godišnja Emina Jahić iz Tuzle na društvenim mrežama ima preko 170 hiljada pratilaca, te se može nazvati i influenserom, sada dobija i novu rolu – kandidatkinja za Gradsko vijeće Tuzle.

Naime, ona je na društvenim mrežama napisala sljedeće: „Kao mlada osoba, svjesna sam položaja mladih u današnjem društvu kao i problema s kojima se svakodnevno susrećemo. Stoga, kao predstavnik Foruma mladih DF, fokus mog djelovanja biće poboljšanje položaja mladih. Pored toga, radiću i na poboljšanju uslova života svih nas u mesnim zajednicama koje pripadaju gradu Tuzla, te uz Vašu pomoć, napraviti od naše Tuzle bolje mjesto za život.“ Obzirom da je mlada krv definitivno potrebna političkoj sceni na cijelom Balkanu, nadamo se da će Emina ostvariti svoje ciljeve, a ko zna, možda njenim primjerom krenu i ostali.

Ads