Na našim prostorima žene su uvijek uzgajale kućno bilje i cvijeće, pa smo tako nerijetko imali prilike vidjeti prostorije ispunjene saksijama i cvijećem koje daje prostoru novu energiju, i čini sobu mnogo ljepšom i ugodnijom za boravak. Međutim, to zahtijeva i dosta vremena i posvećenosti, jer je cvijeće kao živo biće kojemu treba posvetiti pažnju, ali i ljubav, kako bi ono cvjetalo i bilo uspješno. Tako postoje i neka narodna vjerovanja kako određena cvijeća imaju određenu simboliku pa mogu tako da donose sreću ili nesreću u vaš dom, a nekima navodno i ljubav i novac.

Zapravo, sve to je dio feng šuija, umjetnosti življenja, a prema tome biljka pod imenom zamija donosi veliku sreću ali i unosi pare u kuću u kojoj boravi. Naime, ova biljka poznata je u Maleziji kao biljka novca, te se smatra kako ova biljka donosi svom domaćinu mir i blagostanje u dom. Naime, ova biljka je sukulent koji dolazi iz Afrike, a postala je popularna u Europi kada su je otkrili Holanđani, koji su je krenuli među prvima i prodavati. Ova biljka doista je zanimljiva, jer izgledom malo podsjeća i na paprat, a vrlo je dekorativna.

Ipak, iako je u pitanju biljka koja donosi sreću i novac, ne smije se zanemariti činjenica da u sebi nosi otrove, ukoliko progutate ili unesete bilo koji dio biljke u sebe. Ova biljka ne zahtijeva neke posebne uslove i vrlo je zahvalna za održavanje, pa je zato često možete naći i u poslovnim prostorima, iako možda do sada niste obraćali preveliku pažnju.

Ads