Saobraćajni znakovi vrlo često znaju zadati poprilične muke vozačima, pogotovo onima koji rijetko idu u inostranstvo, pa kad odu tamo, teško se snalaze sa njihovim saobraćajnim znakovima. Ipak najteže je vjerojatno početnicima, koji se još uvijek ne mogu snaći sa svim pravilima u saobraćaju, a znakove skoro da ni ne gledaju, obzirom da se koncentrišu najviše na druga vozila oko sebe. Ipak, znak o kojem Vam danas govorimo mnogi nisu ni primjećivali, a neki nisu ni imali prilike da ga vide do sada, ovisno o tome da li ste ikada bili u Njemačkoj.

Naime, obzirom da je velike država, sa velikim brojem stanovništva, Njemačka ima prilično zauzete saobraćajnice, zbog velikog broja ljudi koji se kreću magistralama i autocestama. Naime, iako su ceste razvijene, ipak je nemoguće izbjeći gužve na autocestama, ali zbog toga postoji upravo ovaj saobraćajni znak. Naime, ova znak je specifičan baš za Njemačku, jer se može vidjeti samo tamo i to ne u svim djelovima ove zemlje, nego u najprometnijim dijelovima, poput Rajna-Ruhr, a ponekad Rajna – Majna i u određenim dijelovima Saarske, ali dosta manje obzirom da nema velikih gužva na tim prometnicama.

Naime, ovaj znak sa narandžastom strelicom zapravo označava zaobilazak, odnosno putokaz za zaobilaženje gužve na autocesti. Ovaj znak vas usmjerava na isto odredište ali drugom rutom na kojoj je manja gužva. Za razliku od sličnog saobraćajnog znaka kod nas, u Njemačkoj je to samo sugestija, dok je kod nas izričita naredba, odnosno zabrana. Što se tiče kraja preusmjeravanja, možete ga prepoznati kada vidite isti ovaj znak prekrižen dijagonalno.

Ads