Saznajemo da jedna od naših najintrigantnijih književnica na ovim prostorima nije imala nimalo laku životnu priču. Vedrana Rudan, hrvatska književnica važi za jednu od najintrigantnijih ličnosti na našim prostorima, a u dosadašnjoj karijeri radila je i kao kolumnistkinja, voditeljka i novinarka. Vedrana je rođena 1949. godine u Opatiji, majka joj je porijeklom iz Like i radila je kao direktorka u vrtićima sve dok je muž i svekrva nisu prisilili da se odrekne svog posla i bude domaćica, a otac je porijeklom bio hercegovac i bio je ribar i vrtlar.

Vedrana je više puta naglasila, da joj je majka zbog svoje sudbine zapala u depresiju, čak je jedno vrijeme i odavala se alkoholu. To je trajalo sve dok Vedrana nije napunila 18. godina. U svojim romanima, kolumnama ali i intervjuima Vedrana je javno govorila o tome kako je od oca jedno vrijeme trpila nasilje. „Pokušala sam da ubijem oca kad sam imala 15 godina, ali mi nije uspelo. Pokušala sam i sa 20, ali je jedva ostao živ“,, jedna je od njenih izjava.

“Sa 21. godinu sam diplomirala i počela raditi. To je bilo vrijeme kada su se nosile mini suknje, a onda su, preko noći, došle u modu maksi suknje. S obzirom da sam radila, imala sam svoju platu i pratila sam modu, pa sam tako skinula mini i obukla maksi suknju. Tog dana otac je ušao u kuhinju, odmjerio me .. dok je majka u uglu drhtala, nikada se nije smio dizati ton..a zatim je rekao: ‘Juče si bila ku*va a danas si časna sestra, odluči se’. Odgovorila sam mu: ‘Ne s…’, a majka je skoro umrla, jer sam prvi put digla ton na oca. Pomislila sam – šta mi se može dogoditi? Završila sam školu, radim…“, nastavila je ona. Ostatak teksta pročitajte ovdje. 

 

Ads