Navikli ste do sada da sa vremena na vrijeme pišemo o raznim savjetima i trikovima koji su vezani za razne situacije i segmente u životu, a sada ono što najviše imamo priliku da pročitamo kako na internetu i na društvenim mrežama, jesu savjeti vezani za naše cjelokupno zdravstveno stanje, s obzirom na to da je ovo period u godini kada je mnogo viroza, i kada se mnogo ljudi prehladi, i bori sa gripom.

U nastavku vam donosimo recept za jedan čaj koji podiže temperaturu tijela, a koji se u Šumadiji pravi od davnina, a koji ima samo tri sastojka. Čovjek po imeni Dragan koji je iz Zagorice kod Topole, odlučio je da otkrije kako se to pravi čuvena “vruća”. Već odavno nam je ova zima pokazala zube, a u svim dijelovima Srbije trenutno su ledene temperature, a već odavno za ove hladne mjesece u godini, stanovnici Šumadije imaju jedno prosto rješenje, a radi se o tome da oni prave čuveni šumadijski čaj, koji se sastoji od samo tri sastojka, i koji odmah podiže temperaturu, a kako to oni vole reči “diže i iz mrtvih”.

Dragan Jovanović iz sela Zagorica rekao je sljedeće: „To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja ‘vruća’ se priprema od kvalitetne rakije a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme“. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads