Ime Stanka ima neku zloslutnu konotaciju i veoma je rasprostranjeno u Srbiji i okruženju. Dječija imena su kroz historiju nosila duboko simboličko značenje, a imaju i danas. Jedno od najpopularnijih imena koje su u prošlosti davali novorođenim djevojčicama ima posebno lijepo značenje, jer predstavlja štit od bolesti. Međutim, ispunjen je tužnom i teškom simbolikom koja je svima nepoznata. U eri kada su ljudi vjerovali u magiju riječi, roditelji su žudjeli za takvim imenima jer su vjerovali da će to ime pomoći njihovom djetetu da preživi, ​​zaštiti ga od bolesti i održi ga u životu.

Korijen imena Stanka je “stajati” (zaustaviti), što znači zaustaviti širenje bolesti. Međutim, ono što je manje poznato je da, prema Yumami, ovo ime nose djevojčice čiji roditelji ne žele djecu, posebno kada je u porodici već “previše” djece. Stanka je žensko ime slovenskog porijekla popularno u Srbiji i susjednim zemljama poput Hrvatske, Bosne i Crne Gore. Vjeruje se da je ime nastalo od starijih imena kao što su Stanimir ili Stanislav. Postoji mnogo drugih imena sa sličnim značenjima i korijenima, kao što su Stan i Stanoje, ali s dodanim različitim sufiksima. Ako tražite inspirativno ime za svoju ćerku, drevna srpska ženska imena mogu biti vredan izbor.

 

Dok su moderna imena popularna, neka drevna i lijepa imena polako nestaju. Bisera je takvo ime, pravi je biser. Ovo staro srpsko žensko ime znači „blistav i dragocen“, ili jednostavno „biser“, jedan od najizvrsnijih elemenata u nakitu. Ova simbolika je svojstvena biseru, skrivenom u njegovoj školjki. Dakle, čak i djevojka po imenu Pearl može posjedovati bezbroj talenata i vrlina. Ime je izvedeno od riječi dekorativni sedef, sinonim za ljepotu i savršenstvo. Na našim prostorima ovo ime se vezuje za poznatu pevačicu Biseru Veletanlić, čija pesma „Zlatni dan“ važi za pravi biser balkanske muzičke scene.

Ads