Donosimo vam jedan super trik kako da vaše cvijeće bude bujno i kako da se riješite štetočina koje ga napadaju svakodnevno.

Ovaj čarobni prah o kojem pišemo danas može da bude jedno korisno sredstvo u vašoj bašti. Svi znamo da je soda bikarbona poznata po tome da je kao sredstvo kojen ima široku kućnu primjenu, ali da se malo zna da ona u vašoj bašti čini velika čuda, štiteći biljke od raznih štetočina. samo vam je potreban jedan rastvor sode bikarbone, maslinovog ulja i vode, a to će da učini da vaše biljke koje se nalaze na terasi ili u bašti bude kao cvijeće sa slike ili sa kataloga. Ovaj prirodni rastvor zamjenjuje pesticide, a za njega su vam potrebna samo dva sastojka.

Potrebno vam je sljedeće: kašičica sode bikarbone, trećina šolje za čaj maslinovog ulja (150 ml), velika šolja vode (300 ml). Zatim pomiješajte kašičicu sode bikarbone, trećinu šolje za čaj maslinovog ulja i jednu veliku šolju vode. Zatim to sipajte u bosu sa rasprašivaćem i isprskajte biljke. Ono što je bitno da znate jeste da se ovaj rastov koristi jednom u tri dana. Pomoću njega čete sačuvati cvijeće od štetočina i ono će postati bujnije i mnogo ljepše. Također, donosimo vam jedan rastvor kao alternativu, ako u vašoj kući imate maslinovo ulje. Pomiješajte kašiku sode bikarbone i pola kašikice tečnog sapuna, pa se to sve razblaži sa četiri litra vode i sipajte u bosu sa prskalicom. Zatim poprskate cvijeće po listovima kako biste suzbili plijesan, parazite i gljivice. Također, ovaj rastvor možete da koristite kao prevenciju od štetočina, a pomaže i u liječenju biljaka koje su zaražene.

Ads