Čitav Balkan je ispunjen starim izrekama koje pretežno koriste naši stari, ali su i mlađe generacije pokupile veliki dio toga. Iako općenito imamo veoma bogatu kulturu i tradiciju koje se prenose sa koljena na koljeno, za neke stvari, poput određenih starih izreka, se kaže da su “uklete” odnosno da ne bi trebalo ni da se spominju, ali to ipak često radimo. Naime, iako su izreke većini samo riječi, za mnoge se smatra da mogu zaista donijeti veliku nevolju u živote i da su upravo zbog toga neki ljudi osuđeni na teške sudbine.

Jedna od izreka koje često možete čuti u Srbiji je i “Nosi kao čuma decu.” Ako niste iz ovog podneblja, vjerojatno nećete razumjeti o čemu se tu radi, a čuma je zapravo tradicionalni naziv za kugu. Naime, kuga je harala svijetom prije više od 150 godina, ali je i dan danas ostala poznata kao jedna od najopasnijih zaraza. Ova izreka se često olako izgovori, iako ne razmišljamo o njenom značenju, koje je prilično morbidno. Naime, kuga je i odnijela najviše dječijih života, a sam naziv čuma ima i dodatno značenje u srpskoj tradiciji. Naime, čuma je predstavlja strašnu babu koja je izgledala neuredno i raščupano te je imala buljave oči, a uvijek je hodala po selima u crnini. U nekim mjestima je čak opisuju kao ženu u bijeloj odjeći koja proganja ljude.

Čuma je tako, prema mitovima, najčešće u kuću ulazila kroz dimnjake i tavane, a navodno je grebala neoprano suđe svojim prljavim noktima na kojima je ostavljala otrov. Postoje razna vjerovanja vezana za ovu pojavu, pa su neki govorili da je sam pogled njen zarazan, dok su treći smatrali da ubija kada dodirne nekog prstom po čelu. Zato se uvijek govorilo da se ne smije ostavljati prljavo suđe preko noći, kao i da kuće moraju biti čiste, jer im čuma onda neće doći na vrata.

Ads