Kako je već poznato, uzrok stravične eksplozije u Bejrutu je bio brod koji je bio doslovno nakrcan sa skoro tri tone amonijum nitrata koji se uglavnom koristi kao vještačko đubrivo ali se može koristiti i kao eksploziv. Vlasnik broda koji se nalazio u luci u Bejrutu jer je bio zaplijenjen, se zove  Igor Grečuškin i on je jedan od ruskih tajkuna koji su do svog bogatstva došli na sumnjiv način.

On navodno ima prebivalište na Kipru,  a njegov brod se nalazi u bejrutskoj luci jer je zaplijenjen a njegovo krajnje odredište je bio Mozambik, a plovio je pd zastavom Moldavije. Prema nekim pričama koje sada izlaze u javnost, tada je kapetan broda Boris Prekošev koji je zaustavio brod u jednoj grčoj luci da natankuje gorivo,  dobio poziv od vlasnika kompanije Grečuškina koji mu je rekao da mora ući i u luku u Bejrutu da pokupi dodatni teret jer kompaniji treba novac.

Druga verzija je da se ovaj brod u bejrutskoj luci zaustavio zbog kvara na postrijenjima, a lokalne vlasti su mu zabranile daljnu plovidbu zbog nedostatka dokumenata kao i zbog grubih prekršaja u upravljanju brodom. Čak je i posada koja je brojila deset ljudi bila prisiljena da ostane na broodu, a vlasnik Grečuškin je proglasio bankrot i ostavio brod tu gdje i jeste.

Prema riječima kapetana Prokoševa, on sumnja da je vlasnio bakrotirao nego se jednostavno izvukao iz svega, dok su pripadnici posade na brodu proveli 11 mjeseci, a na kraju sa sangažovali advokata da bi mogli da prodaju gorivo i kupe sebi hranu.

 

Ads