Ima nas svakakvih kada je riječ o kuhanju, neki misle da su masterchef jer su ispekli jaje na oko sa slaninom a neki opet nikada nisu zadovoljni svojim jelima, ma koliko im oni koji probaju ta jela tvrdili da su preukusna. Kada se odlučite za kuhanje, izbor jela je beskonačan, i samo je mašta granica. Često se odlučimo za jela za koja je potrebna i zaprška. Ona je čest element bilo koje kuhinje, ponajviše na ovim prostorima. Najčešće se koristi kako bi dodala gustinu jelu koje kuhamo ali i da se proširi izvorni ukus kuhanog jela. Da li vi znate kako ju napraviti na pravi način? Ili ste pak mišljenja da je vaš način najbolji.

Za adekvatnu zapršku je potrebno nekih 20 minuta pripreme. Loše pripremljena zaprška može biti štetna za organizam, zato ju pripremimo sa adekvatnim količinama sastojaka (brašno, masnoća itd.) kako bi izbjegli loše posljedice. Sastojci zaprške variraju u zavisnosti od toga koje jelo pripemamo, tako se za svijetle čorbe preporučuje puter kao izvor masnoće, ili čak margarin. Ipak ako hoćete rumeniji rezultat onda je najbolja domaća svinjska mast, a može se koristiti i biljno ulje. Ipak sigurni smo da ćete se svi najprije olučiti za svinjsku mast, sa njom se ne može pogriješiti.

Kao što već sigurno znate, zaprška se dodaje na samom kraju pripreme jela, ma koje jelo je u pitanju. Tek nakon zaprške slijede dodatni začini. Kao i uvijek potrebno je u potpunosti pratiti korake kako vaše jelo ne bi završilo u kanti za smeće.

Ads