Stres je nešto sa čime se skoro svi mi svakodnevno susrećemo iz raznih razloga, a sve to nažalost ima jako veliki uticaj kako na naše zdravlje tako i na organizam, pa je zbog toga potrebno da pronađemo način na koji ćemo ga se osloboditi. Jedan od načina je masaža koja se smatra ujedno i najefikasnijim sredstvom za uklanjanje stresa.

Međutim, oni kojima je masaža neophodna, vode previše aktivan život, pa tako nikako nemogu da nađu slobodno vrijeme kako bi posjetili salon za masažu. Ali mi vam u nastavku donosimo petominutnu masažu prstiju koju možete da radite u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, a ovom masažom ćete opustiti napete mišiće. Prva vježba jeste ta da uhvatite mali prst palcem i kažiprstom, zatim da ga lagano protresete, kako biste otklonili mišićnu napetost. Onda sve dok vam je to prijatno, vratite mali prst i smjeru kazaljke na satu, a onda nakon 10 sekundi promijenite smjer, a onda na isti način uradite ovu vježbu i sa ostalim prstima na ruci.

Sljedeća vježba sastoji se u tome da pritiskanjem korjena svakog prsta, možete da izazovete povećanje životnog tonusa. Na kraju palca nalazi se refleksna zona vezana za pluća, pa djelovanjem na nju pomažete oslobađanju disajnih puteva i nosne šupljine. Vježba broj tri je sljedeća: Stisnite ruku u pesnicu, ali tako da unutra ostane prazan prostor i unutra stavite palac druge ruke. Skupite pesnicu, čvrsto zahvativši palac i lagano ga vucite, kao da pokušavate da ga rastegnete. Zatim to isto uradite i sa drugim prstima. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads