Sigurni smo da ste do sada apsoltno svi pročitali vest da je jučer Vladimir Putin naredio opštu mobilizaciju, a čak je 300 hiljada rusa dobilo poziv na istu. Međutim, to je bio samo okidač za nesrećni naro, kojem ne pada na pamet da ratuje za nečije druge interese. Zato je održan jako veliki broj protesta u glavom gradu Rusije, a policija i sama vojska je imala pune ruke posla. Hapšeni su redom i muškarci i žene, a ruski aerodromi su pretrpani sa naglim odlivom, pre svega muškaraca koji je žele da ratuu, a cene samih karata su automatski jako poskupele.

Nakon objave ruskog predsednika Vladimira Putina odmah je počelo mobilisanje rezervista. Na društvenim mrežama su objavjeni brojni snimci na kojima se nov regruti opraštaju od svojih porodica. Na snimcima iz Jakutska se veliki broj ljudi koji ulazi u autobus nakon što su se oprostrili od svojih bližnjih uz suze. Nakon što je Vladimir Putin proglasio delimično mobilizaciju, čije je detalje objavio ministar odbrane Sergej Šojgu mnogi Rusi su se pobunili.

Najava delimične mobilizacije izazvala je nemire u celoj Rusiji, a prema zakonu rezervistima više nije dozvoljeno da napuštaju svoje mesto prebivališta. Internet procene pokazuju da mnogi trenutno razmišljaju o odlask iz zemlje. Novi razvoj događanjna u ruskoj specijalnog operaciji protiv Ukrajine pobribuo se za to da do svesti mnogih Rusa dopre da se u Ukrajini vodi rat. Tako od sada prema zakonu svi oni koji su vojno sposobni moraju da ostanu u svojim mestima prebivališta.

Ads