Prije nekoliko dana su cijeli svijet obišle snimke strahovite eksplozije koja se desila u glavnom gradu Libana, Bejrutu. Broj žrtava se povećava iz dana u dan, za sada ih je preko 150 a veliki broj ljudi se vodi kao nestali dok je povrijeđeno blizu pet hiljada osoba.

U zemlji u kojoj vlada siromaštvo ovo je bila samo kap koja je prelila čašu i nezadovoljni građani su izašli na proteste koji traju već danima. Ministar zdravlja Libana je rekao da je pala vlada a oni koji su upućeni u tamošnja dešavanja nisu bili puno iznenađeni ovom informacijom. Od same eksplozije se govorilo o tome da bi premijer mogao dati ostavku što se jučer i desilo a prije kompletne ostavke vlade ostavku su ponudili četiri ministra.

Nekoliko dana prije ove stravične eksplozije premijer Hasan Dijab je tražio da se održe prijevremeni izbori i tada je poslao apel svim strankama u državi da zaborave na svoja neslaganja i da se udruže kako bi se stanje u državi popravilo. Tada je rekao da je spreman obavljatio funkciju premijera još dva mjeseca da bi se mogla izvršiti strukturna reforma prije kraja njegovog mandata.

U protestima koji su započeli nakon eksplozije u luci u Bejrutu je došlo i do sukoba između protestanata i policije a jedna osoba je izgubila život. Građani su izašli na ulice da izraze svije nezadovoljstvo jer smatraju da se ova katastrofa mogla izbjeći ali i zbog cjelokupnog stanja u državi koje je i prije bilo veoma teško. Video možete pogledati na ovom linku (link).

Ads