Poznato je već da je jedna od najugroženijih kategorija u svim državama regiona ona starija, naše bake i deke koji su u penziji. Iznosi koji dobijaju su toliko mizerni da je prosto nevjerovatno kako ovi ljudi uspiju da plate sve komunalije, kupe potrebne lijekove, imaju za hranu i još znaju svojim unucima da tutnu pomeki dinar u džep.

Ministarstvo rada i socijalne politike u Federaciji Bosne i Hercegovine  je odlučilo da se penzionerima povećaju njihove penzije za 2,8 posto koje bi se trebale isplatiti retrokaktivno za cijelu godinu, a ovaj prijedlog će se razmatrati na sljedećoj sjednici vlade. Na ovoj sjednici je bilo i nekih sramnih prijedloga poput onog da se povećanje ne isplati za četiri mjeseca kada je vladala vanredna situacija zbog korona virusa ali taj prijedlog nije prihvaćen.

Koliko je ovo mizerno povećanje govori i činjenica da će oni koji imaju minimalnu penziju dobiti za mjesec povećanje oko nekih 5 eura. Ovo ministrastvo je zatražilo i dodatno mišljenje iz Ureda za zakonodavstvo da bi došlo do pravilne primjen eodredbi koje su donesene, a od Zavoda za penziono i mirovinsko i invalidsko osiguranje se čeka dostavljanje potrebnih informacija i podataka.

Poslije toga je planiran sastanak sa predstavnicima penzionera a pored toga se sve mora uskladiti i sa Federalnim ministarstvom finansija. Ovo povećanje i nije toliko sigurno kada pogledate koliko usaglašavanja je potrebno, ali se nadati da će našim penzionerima isplatiiti koliko toliko veću penziju. Sasvim je sigurno da koliko malo to povećanje bilo njima će značiti mnogo, jer su oni definitivno najugroženija kategorija društva.

 

 

 

Ads