Sa novom godinom nije otišao i problem broj jedan koji mori svijetsku pa i našu javnost, kovid 19. Mjere kriznih štabova su još uvijek na snazi, svi se čuvamo koliko god je to moguće, iako imamo i one koji ne čuvaju nikoga pa ni sebe. Tokom cijele godine svi smo negdje u podsvijesti imali tu pomisao da možda nismo nekad onako bez nekih jačih simptoma samo prležali kovid 19, a da nismo ni svjesni. Naravno da je opće prihvaćen način potvrđivanja prebolovane korone test na antitijela, koji kao i ostali testovi nije 100% tačan, ali pronalazak antitijela u vašm organizmu je sigurna naznaka da ste prebolovali ovu bolest.

Ipak ako niste u mogućnsoti da odradite ovaj nalaz, moguće je i drugim putem utvrditi jeste li slučajno prebolovali ovu bolest, a to je ako primjetite neke simptome koji nastaju kao posljedica prebolovane korone, „post kovid“ sindrom. Pet je najčešćih simptoma. Lako vas zamara bilo kakva aktivnost. Ožiljci na srcu i plućima su nešto što imaju svi sa postkovid sindromom. Ovo čini jače fizičke aktivnosti opasnim ili pak nemogućim. Nakon napora najčešća posljedica kod osoba sa ovim sindromom jeste jaki umor ili premorenost nakon bilo kakvog napora.

Ne možete se koncentrisati. Moždana magla je pojava koja se pojavljuje jer ovaj virus pored toga što napada pluća, također napada i mozak. Ako imate kratak dah i to je jedan od simptoma koji se može pojaviti nakon preležane korone i sa slabijim simptomima ove bolesti. Čak i penjanje uz stepenice može postati izuzetan nanpor za vaš organizam.

Bolovi u mišićima je čak i najčešći simpotom koji nastaje kao posljedica kovida 19. Bolovi variraju od osobe do osobe. Mogu se javiti u jednom dijelu tijela ili pak kroz čitavo tijelo. Generalno bolovi u mišićima vrlo brzo prestanu, ali kod nekih pacijenata traju i puno duže. Nekada i mjesecima. Stalni umor je također jedan od češćih simpotoma ovog sindroma, vaše tijelo nije u mogućnosti da ispunite neke osnovne obaveze bilo na poslu ili kod kuće.

Ads