U svoje vrijeme je bila jedna od najboljih ali i najljepših pjevačica u Jugoslaviji. Mlada djevojka koja je imala izuzetne glasovne sposobnosti i koja je izgledala zanosno, sve je muškarce bacala u trans, naročito kada zanjiše kukovima u ritmu ciganskih pjesama koje je izvodila.

Radi se o Usniji Redžepovoj koja je za sebe uvijek govorila da su muzika i ritam ono što je drži u životu. Pored Esme Redžepove, sa kojom nije bila  u rodu, ali su dijelile isto prezime, ona je bila najpoznatija pjevačica romskih pjesama koje su bile izuzetno popularne. Ljudi koji su svjedočili njenim nastupima kažu da je Usnija svojim izgledom i glasom u potpunosti zaludila i Fidela Kastra  koji ju je prosto obožavao.

Njena majka je bila Turkinja a otac Rom i Usnija je odrastala okružena orijentalnom i romskom muzikom i pjesmom. Vrlo se teško izborila za to da se bavi pjevanjem jer su njeni roditelji smatrali da to nije pristojan posao za jednu ženu. Kada je tek započela svoju karijeru, na muzičkoj jugoslovenskoj sceni je Esma Redžepova već bila poznata, pa je Usnija svoje pjesme izvodila pod prezimenom Jašarova, da je ne bi mijenjali sa Esmom, ali je kasnije ipak vratila svoje prezime.

Predsjednik Jugoslavije, Josip Broz Tito je izuzetno cijenio Usniju i veoma često je pozivao da pjeva na proslavama kojima je on prisustvovao ili koje je organizovao za svoje goste. Kažu da je bio u stanju cijelo vrijeme samo da gleda u nju i da sluša kako pjeva. Usnija Redžepova se prije devet godina ozbiljno razbolila, prvo je imala problema sa srcem a kasnije je dobila i zloćudnu bolest koja je godinama mučila i od koje je i preminula.

Ads