Baš kada smo svi malo odahnuli i pomislili da je pandemija kod nas završena došlo je do naglog skoka broja zaraženih korona virusom u skoro svakoj državi na Balkanu. Iz tog razloga su mnoge druge države, a prije svega članice EU odlučile da opet pooštre mjere prelaska preko svojih granica za građane koji dolaze iz trećih zemalja u koje spada i Srbija.

Pored toga što je generalno EU pooštrila mjere koje se tiču ulaska na njenu teritoriju, pojedine članice zasebno uvode neka dodatna pravila, pa je poznato da je prvo Slovenija odlučila d aponovo uvede obavezni karantin u trajanju od 14 dana za sve koji ulaze iz pojedinih zemalja, a sada Hrvatska radi isto.

Iako njihov ministar prometa tvrdi da do zatvaranja granica neće doći, putnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine koji su se uputili prema Hrvatskoj, svjedoče drugačije. Skoro niko od njih nije imao potvrdu da imaju neodgodiv razlog zbog koje ulaze u Hrvatsku, a ona je potrebna ako želite da pređete granicu. Nije dovoljno da vi imate neodgodiv razlog nego je potrebno i da imate svu traženu dokumentaciju za to.

Prema riječima ministra za promet, Hrvatska jeste pojačala i pooštrila kontrole za građane onih država u kojima je u zadnje vrijeme povećan broj zaraženih korona virusom. On je rekao da Hrvatska do sada ni u jednom momentu nije u potpunosti otvorila granice za državljane iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao što su to uradile pojedine evropske zemlje.

Ads