Čuvarkuća je biljka koja je na na našim prostorima od vajkada smatrana za jednu od najljekovitijih. Koristi se za mnoge boljke, a sigurno ste čuli za kapanje njenog soka u uho kako bi se spriječile komplikacije uslijed upale. Kombinacije ove ljekovite biljke kao da su beskonačne, kao i njena ljekovita dejstva u narodnoj medicini. Ovaj put vam donosimo recept za domaći pripravak za liječenje cista u vašem tijelu. Kao što to često biva u nardonoj medicini za ovaj recept ćete kombinovati čuvarkuću i domaći med. Za recept vam je potrebno pola kile lista čuvarkuće, te jedan kilogram domaćeg meda.

Da bi imali što efikasniji prirpavak preporučuje se da se listovi čuvarkuće samelju ili u blenderu ili štapnim mikserom. Pastu koju dobijete ovim procesom ubacite u veću posudu i temeljito pomješajte sa kilogramom domaćeg meda. Dobijenu smjesu prespite u teglu veće zapremine koju možete dobro zatvoriti. Kako bi očuvali pripravak teglu umotajte u aluminijumsku foliju kako bi spriječili prodiranje svjetla i zaštitili smjesu.

Kao što to najčešće biva u izradi domaćih lijekova sljedeći korak se odnosi na čekanje, smjesu u tegli je potrebno ostaviti u frižideru gdje mora da odstoji pet dana. Nakon toga možete početi konzumaciju pripravka. Svaki dan konzumirajte po dvije kažike smjesem, ali obavezno na prazan želudac. Minimalno dvadeset minuta nakon konzumacije ovog domaćeg lijeka ne smijete unosti hranu. Ono što je dozvoljeno jeste unos vode u vaš organizam ali samo ako osjećate potrebu. Da li ste prije čuli za ovaj pripravak? Ili pak koristite čuvarkuću u drugačije svrhe? Pišite u komentarima.

Ads