Rade Šerbedžija rođen je 27. jula 1946 godine u srpskoj porodici u ličkom selu Bunić kod Titove Korenice u današnjoj republici Hrvatskoj. Otac mu se zvao Danilo, a majka Stana. Dane je dobio nadimak po imenu Danilu, pred raspad Jugoslavije bio je šef Udbe u Vinkovcima, odakla se sa suprugom sklonio u Srbiju 1991 godine. Rade je odrastao u Slavoniji u Vinkovcima.

On je maturirao u vinkovačkoj gimnaziji, a diplomirao je 1969 godine na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Zagrebu, nakon čega je ubrzo angažovan u zagrebačkom dramskom pozorištu Gavela. Rade Šerbedžija je napisao daleke 1998 godie emotivnu ispovest o poseti svom rodnom selu u Lici, od kojeg ga je odvojio vihor rata u kojem se raspala bivša Jugoslavija. Njegovu priču prenosimo u celosti: “Moje rodno selo zove se Bunić. Ono je na potezu između Korenice i Udbine. U Lici. Poljednji put sam u njemu bio ’89 godine. Ne sjećam se tačno da li sam išao na Silbu, ili se vraćao. Svratio sam kod strica. Ispekao mi je jagnje. Bilo je, baš onako – gala. Onda sam bio i kod drugog strica, u Korenici. To je bio poljednji put.

Posle su se događaji samo ređali. Iz Zagreba sam otišao godinu dana kasnije. Put me je vodio u Beograd. Došla je moja rastava braka. Ženidba sa Lenkom. (Lenka Udovički, reditelj, supruga Radeta Šerbedžije, prim. red.)…”, pričao je on. Ostatak čitajte ovde.

Ads