Korz istoriju se meditacija koristila kao jedan od načina da se tijelo održi zdravim, a danas već i doktori preporučuju kontrolisano disanje, koje je u centru većine meditacija, kao najbolji način da se pomogne organizmu u održavanju vitalnsoti i zdravlja. Američki Pumolog Majkl Džej Stiven je jedan od tih doktora i on je nedavno otkrio koje su to prednosti kontrolisanog disanja. Kontrolisanim disanjem se u mnogome može uticati na mentalno ali i fizičko zdravlje.

Doktor Stiven je napisao knjigu „Disanje: snaga, slabost i budućnost naših nevjerovatnih pluća“ u kojoj opisuje razna iskustva kako svoja tako i svojih pacijenata, te kako kontrolisati dianje. Ali i kako ono može kontrolisati nas. Kako to inače biva sa mnogim stvarima koje se vežu za kontrolu zraka koji ulazi i izlazi iz našeg tijela i za disanje se preporučuje upotreba dijafragme, ili disanje stomakom. Aktiviranjem dijafragme postiže se veći unos kiseonika u naše tijelo. Ovaj način disanja je osnova velikog broja tehnika koje se bave kontrolisanim disanjem.

“Čim vazduh uđe u naše tijelo, krv mora biti na pravom mjestu da primi kiseonik. Na dnu dijafragme, zbog gravitacije, cirkulacija je mnogo bolja.“ objašnajva ovaj pulmolog, a dodaje kako se blokira dotok kiseonika ako se ne koristi dijafragma pri disanju. Kontrolisano disanje pomaže i u smirenju bez upotrebe lijekova. “Naš mozak prima signal da možemo da se smirimo. Udišemo polako i duboko, što znači da je sve u redu”, kaže doktor Stiven. Pozitivan efekat na naše tijelo se postiže u vrlo kratkom vremenu kada se posvetite kontrolisanom disanju, ali kao u svemu drugome potrebna je disciplina i redovno prakticiranje metoda disanja. Više informacija možete pročitati OVDJE

Ads