Nasilje nad ženama i porodično nasilje je jedan od gorućih problema u cijelom svijetu a posebno je teška situacija na Balkanu gdje se ono prešućuje pa i u velikoj mjeri opravdava time da je žena sama kriva ako je njen muž ili partner pretuče.

I mnoge poznate ličnosti poput pjevačica Zorice Marković i Tanje Savić su izašle u javnost sa priznanjem da su u braku bile fizički i psihički maltretirane, a isto se desilo i nekada jako poznatoj Maji Marijani koja je bila na putu da ostvari sjajnu karijeru, ali nakon što je trpila nasilje ona je svoju karijeru prekinula i rijetko se za nju čuje ili se ona može vidjeti u javnosti.

U posljednjih nekoliko godina sve više poznatih žena se odlučuje otovreno progovoriti o nasilju koje su trpjele ili ga još uvijek trpe, da bi ohrabrile i druge žene koje nisu poznate da i one priznaju i sebi i okolini da su žrtve porodičnog nasilja i da potraže pomoć. Maja Marijana je postala regionalno poznata zahvaljujući svom hitu Žena zmija i upravo se bila vinula u visine popularnosti, a onda je njen nevjenčani muž pretukao tako brutalno da je završila na hitnoj pomoći gdje su joj konstatovane brojne povrede glave vilice i usta i lice joj je bilo toliko otečeno da je bila neprepoznatljiva.

Lobanja i jagodice su joj bile nagnječene a nije mogla ni govoriti. Sve je počelo jednom običnom svađom da bi je on prvo ošamario toliko jako da je skoro izgubil asvijest. Iako je jedva izvukla živu glavu, Maja Marijana ga nije prijavila policiji nego mu se vratila nakon izlaska iz bolnice, ali pošto je opet u više navrata bila fizički maltretitrana, napokon ga je napustila.

Ads