Jutros je stigla vijest o smrti osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, koji se nalazio u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane na UKC-u Republike Srpske. Kako prenose svi regionalni mediji, Krajišnik je preminuo od posljedica zaraze korona virusom. U zvaničnom saopštenju se nalazi da je Krajišnik bio zaražen koronom, a infekcija je otkrivena dvije sedmice ranije, kada je sa bolnice u Palama prebačen na UKC u Banjaluci. Haški osuđenik za ratne zločine u BiH dobio je obostranu upalu pluća, a iako su mu odmah uključene sve potrebne terapije, stanje se iz dana u dan pogoršavalo, te je na kraju i preminuo.

Momčilo Krajišnik rođen je u Sarajevu 1945. godine, a poznat je kao bivši član Predsjedništva BiH iz RS-a. On je također bio i jedan od osnivača SDS-a, kao i visoki funkcioner SR BiH. Jedno vrijeme obnašao je i funkciju direktora kompanije “Energoinvest”, a radi malverzacija oko izgranje vikendice za Radovana Karadžića u zatvoru je proveo 9 mjeseci, za šta je uvijek kategorično tvrdio da nije kriv i da je zatvoren samo zato što je Srbin. Nakon što je uhapšen od strane SFOR-a, 2006. godine je osuđen na 27 godina zatvora za ubistvo, progon, i istrebljenje na etničkoj i religijskoj osnovi, ali nikada nije bio osuđen za genocid.

Kazna mu je smanjena 2009. godine na 20 godina zatvora, a 2013. godine je pušten na slobodu, nakon što je odležao 2/3 kazne. Pored svih funkcija koje je obnašao, bio je i predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske, a poznat je bio po tome što je i u doba komunizma važio za konzervativnog i istaknutog religijskog čovjeka.

Ads