Svjedoci smo da su se vremenske prilike u našoj regiji i te kako promijenile u posljednjih nekoliko godina, i iako je ljeto kalendarski počelo u nedelju mi imamo vrijeme kao da je jesen. Temperature zraka se kreću oko 15 stepeni  a kiša već danima pada. To je dovelo do porasta vodostaja mnogih rijeka od kojih su se neke i iizlile i napravile velike probleme i materijalnu štetu.

U pojedinim dijelovima Srbije je proglašena i vanredna situacija koja je na snazi u Osečini, Loznici, Ljuboviji i Krupnju. Rijeka Ljuboviđa je srušila i most, a oko 500 domaćinstava je poplavljeno, a pripadnici Žandarmerije su angažovani na pomaganju ugroženim domaćinstvima. Ono što je najgore od svega je to što kiša ne prestaje da pada i danas se cijeli dan očekuju nove padavine, posebno u centralnoj i južnoj Srbiji.

I vodostaj rijeke Tamiš je porastao i u dijelu od 60 kilometara od granice sa susjednom Rumunijom su na obje obale proglašene vanredne mjere odbrane od poplava. Velike količine kiše koje su pale u toku noći su velike probleme donijele i stanovnicima mjesta Kosjerić, u kojem je došlo do izlijevanja rijeke Skrapež u samom centru grada.

blob:https://www.facebook.com/edeccf45-6d65-461b-977b-ace51bf3c63a

Hidrometeorološki savez je poslao upozorenje da će vodostali mnogih rijeka i danas biti u porastu i da mogu dostići upozoravajući nivo a neke od njih se i izliti iz svojih korita. Stanovnici poplavljenih područja nisu evakuisani nego su se popeli na više spratove svojih kuća ali su u strahu ne samo za svoju imovinu nego i za svoje živote ako se ovakva situacija sa padavinama nastavi.

 

 

Ads