Mnogo ljudi ima problem sa gljivicama na nogama što je veliki i zdravstveni problem ali i estetski, posebno u ljetnim danima kada se nose sandale i ostala obuća koja je više otovrena. Postoji nekoliko načina da se riješite ovoe pojave koja počinje prvo kao žuta ili bijela mrlja na noktu a kako gljivice prodiru dublje u meso može doći do zadebljanja nokta i njegovog raspadanja.

Gljivice se mogu pojaviti i na noktima ruku ali je puno češći slučaj da to bude na nožnim prstima jer su noge uglavnom zatvorene u obući i znoje se pa se na taj način stvara vlažno okruženje koje je pogodno za razvoj gljivica. Farmakolog Joe Graedon koji je zaposlen na Farmaceutskom fakultetu UNC Eshelman u Chapel Hillu je napisao i knjigu na ovu temu u kojoj se zalaže da se za riješenje ovog problema trebaju koristiti jeftinije metode a ne skupi lijekovi koji nisu ni potrebni u svakom pojedinačnom slučaju.

Ovo su samo neke od njih:
1.Smjesa vodice za usta Listerine i alkoholnog sirćeta
Možda vas je ovo začudilo ali vodica za usta u sebi sadrži timol i mentol koji imaju antifugalna svojstva dok će sirće svojom kiselošću stvoriti atmosferu u kojoj se gljivice ne mogu razmnožavati. Ove dvije tečnosti treba pomiješati u jednakom omjeru a onda svaki dan namakati noge u njoj od 45 do 60 nminuta.

2.Eterična ulja origana i čajevca
Ulje čajevca je već odavno poznato u borbi protiv kožnih oboljenja a posebno je efikasno kada su gljivice u pitanju. Ulje origana sadrži također timol koji je poznat po svojim antifugalnim karakteristikama. Potrebno je nekoliko kapi ovih ulja nanositi na nokte koji su zahvaćeni gljivicama dva puta na dan.

Ads