O jučerašnjoj tragičnoj avionskoj nesreći u kojoj su život izgubila dva pilota sigurno će se pričati još dugo, pogotovo jer nikome nije jasno šta se to zapravo moglo desiti i zbog čega je došlo do ove tragedije. Naime, Ministarstvo obrane tvrdi da je avion bio ispravan i da tu nema dvojbe, ali isto tako i da nije bio star kako se tvrdilo u nekim navodima. Ono što je bitno napomenuti jeste da avion prolazi kroz čitav jedan proces prije nego dobije dozvolu za let, a o tome je pričao i pukovnik u penziji, Zoran Biserčić.

Naime, on je kazao kako još uvijek postoji nekoliko opcija šta je to zapravo moglo da se desi i da se  to ne može utvrditi sa sigurnošću sve dok istraga ne bude privedena kraju, ali ono što se zasigurno može isključiti jeste tvrdnja da je avion mogao poletiti neispravan. On kaže da se to sigurno ne može desiti, jer je to toliko rizičan posao, da čak osam ljudi mora da potpiše dozvole za polijetanje, a jedan od njih je i sami pilot. Avioni se održavaju tokom cijele godine, a na svakih 50 sati leta oni se rastavljaju i pregledaju detaljno.

Što se tiče mogućih uzroka, pukovnik naglašava da tu stvarno može da bude svašta, ali ako se uzme u obzir na koji način se desila nesreća, može se isključiti ljudska greška. On je kazao da je to nekada jednostavno splet nesretnih okolnosti na koje se ne može uticati, a nije isključeno da se desi neki kvar na avionu tokom leta.

Ads