Iako se na početku pandemije u Evropi u martu i aprilu mjesecu stalno napominjalo da su naši najstariji ujedno i najugroženiji od virusa, u ovim ljetnjim mjesecima se to promijenilo i virus uglavnom napada mlađu populaciju.

Po nekom statistikama većina zaraženih je sada u dobi od 20 do 40 godina i mada mnogi nemaju nikakve ili samo blage simptome ima dosta onih koji završe na respitratorima i na žalost izgube bitku z aživot. Svaka smrt je potresna a posebno kada čujete ili pročitate da mladi ljudi umiru od zaraze, a najžalosnije je čuti kada se to desi trudnici koja u sebi nosi još jedan život.

Cijeli region je pogođen cviješću o smrt Belme Šoljanin koja je imala samo 37 godina i koja je preminua od korone tri dana nakon što je na svijet donijela svoje treće dijete. Ona je bila poznata doktorica  i direktorica Instituta za majku i dijete i velik aktivistkinja i članica nekoliko regionalnih udruženja a također je osnovala i fejsbuk grupu Centar za mlade trudnice i majke na kojoj je davala korisne savjete budućim majkama.

Njena grupa je imala preko 61. hiljadu članova. Ona se tri dana prije smrti porodila na ginekološko akušerskoj klinici u Sarajevu, a odmah nakon poroda je prebačena u izolatorij u Podhrastovima. Iza Belme je ostao neutješni suprug, dvije kćerkice i tek rođeni sin. Njena smrt je potakla pitanje da li su trudnice u većem riziku od smtnog ishoda od zaraze korona virusom, jer je poznato da je i u Srbiji a i u drugum državama bilo sličnih slučajeva.

Ads