Kada je u pitanju nasilje nad ženama ono je i danas i te kako prisutno u svakom društvu, a posebno u državama na Balkanu gdje se donedavno smatralo da je sasvim u redu udariti ženu ako kaže ili uradi nešto što se njenom mužu ne sviđa.

Iako su se žene godinama borile za svoja prava i ravnopravnost, u ovom segmentu i nemaju baš nekog uspjeha, jer su i zakoni takvi da policija ne može a u velikom broju slučajeva i ne želi, da se bavi ovakvim istragama. Muški partneri svoje žene i djevojke zlostavljaju iz različitih razloga i vrlo često se sve završi smrću žene i tek tada se podigne malo prašine u medijima, ali se sve brzo zaboravlja do sljedećeg sličnog slučaja, i tako u krug.

Vijest koja je jutros osvanula u njemačkim medijima govori o jednom ovakvom ubistvu za koje se tereti mladić iz Srbije a koji je svoju bivšu djevojku Violetu R. usmrtio nožem u njenom iznajmljenom stanu u Hagenu. Obdukcija je pokazala da se na njenom tijelu nalazilo tačno 50 uboda nožem, a on je nakon ubistva pobjegao i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Radi se o mladiću koji je star 24 godine ali je već bio u zatvoru, a sa 14 godina starijom Violetom je bio u vezi koju je ona prekinula. Njeno tijelo je pronađeno sasvim slučajno, jer je policija došla na njena vrata tražeći njenog bivšeg momka i tada su je našli a ustanovljeno je da je bila mrtva već sedam dana. Nakon istrage koju su proveli, policija je doznala da je Violeta imala i trogodišnju kćerku koja nije nađena u stanu i pretpostavilo se da je ubica odveo sa sobom. Policija je uspjela da locira ubicu i uhapsili su ga u jednom stanu, a djevojčica je bila sa njim i nije bila povrijeđena.

Ads