Od kada se virus kovid 19 pojavio u Kini prije osam mjeseci svi svjetski naučnici kao i farmaceutske kompanije su počele da rade na izdvajanju soja virusa i proučavanju njegovih karakteristika da bi se napravila učinkovita vakcina.

Mnoge laboratorije u svijetu razvijaju svoju vakcinu, jer će ona za neke značiti i veliku finansijsku dobit ako se pokaže kao najbolja i dovoljno efikasna. Ruski centar Gamalej je napravio već vakcinu koja se proizvodi u većim količinama i koja će biti registrovana za tri dana a prvi koji će je primiti će biti medicinski radnici i pripadnici starije populacije u ovoj državi.

Ovo je saopštio ministar zdravlja Rusije, Oleg Gridnjev a sada se kraju privodi treća i zadnja faza ispitivanja vakcine. On je rekao da je u ovom trenutku najvažnije da vakcina bude bezbjedna i da nema nus pojave koje bi mogle naštetiti ljudskom organizmu a njena efikasnost će se moći ocjeniti tek onda kada se bude formirao imunitet u populaciji.

Pres služba ovog ministrastva je negirala navode Blumberga da je pojedinim zvaničnicima i medicinskom osoblju u Moskvi već predlagano da prime ovu vakcinu, jer vakcinisanje nije moguće sve dok se ne dobiju sve dozvole i dok se vakcina ne registruje po zakonu. Prema ranijoj izjavi ministra zdravlja masovna vakcinacija u Rusiji je planirana u oktobru mjesecu. Pored Rusije i Kina razvija svoju vakcinu čije je testiranje također u završnoj trećoj fazi, a i naučnici sa Oxforda su objavili da je i njihova vakcina u zadnjim fazama testiranja. Ostaje samo pitanje koliko će sve ove vakcine zaista biti i efikasne.

Ads