U ovom novom piku pandemije kako ga nazivaju stručnjaci je primjećeno da veliki broj osoba koji je zaražen korona virusom nema nikakve simptome i često ni ne znaju da su zaraženi sve dok se ne testiraju. Ovi pacijenti koji se zovu asimptomatski predstavljaju veliku opasnost jer ni ne znaju da su inficirani a dolaze u kontakt sa drugim ljudima kojima prenose virus.

Oni su velika misterija i za stručnjake jer se postavlja pitanje kako jedan te isti virus na  nekome ostavi teške posljedice i mnogo osoba umire od njega dok drugi nemaju ama baš nikakve tegobe a moguće je da postoje osobe koje se ne mogu ni zaraziti. Prema onome što smo slušali u početku pandemije kolektivni imunitet je mogao da bude riješenje pored vakcine, ali se sada ispostavilo da osobe koje su preležale korone ne stavaraju antitijela odnosno nemaju imunitet i mogu se opet zaraziti.

Ovo je dovelo do istraživanja koja su vršena u Njenamčkoj u kojima je ustanovljeno da veliku ulogu u odbrani od korona virusa imaju tzv. T-ćelije koje razvijaju imunitet na korona virus. Ljudi koji u svom organizmu imaju ove T-ćelije, su otporne na korona virus i ne mogu se zaraziti.

T-ćelije imaju određenu memoriju odnosno pamte infekciju sa kojom se organizam borio  i odmah pri pojavi iste reaguju tako da štite naše tijelo. Ove ćelije se stvaraju tokom života a kada naš organizam dolazi u kontakt sa T antigenom, a doktor Kamenov je rekao da u ovome i BE-SE-ŽE vakcine igraju veliku ulogu jer sprečavaju da se razvije velika infekcija.

 

Ads