Samo što se situacija sa korona virusom malo smirila, i svi smo se konačno malo opustili, izgleda da nam svima prijeti nova opasnost. Svakodnevno nam sa svih strana stižu neke nove vijestu, a poslednjih par dana svakako da je vijest o poplavama širom Evrope, gdje je mnogo ljudi izgubilo svoje živote, mnogi su ostali bez krova nad glavom, a i mnogo je materijalne štete naneseno.

U Belgiji, Holandiji i Njemačkoj je preko 200 osoba nastradalo, dok se preko 1.300 osoba vodi kao nestalo, međutim policija koja kontorliše ove regije javlja da se taj broj smanjuje iz dana u dan. Pored prijetnji od poplava u Srbiji zbog velikih padavina, tu se sada javlja i veliki broj komaraca koji su normalna pojava u ovo doba godine. Zbog toga se negdje početkom oktobra očekuje i obolijevanje ali i umiranje od virusa zašadnog Nila.

Svi medicinski stručnjaci zbog toga upozoravaju da je sada veoma bitno da se zaštitimo od uboda komaraca, koji inače prenose ovu bolest. Sada je već zabilježeno nekoliko oboljelih od virusa Zapadnog Nila, a koji se oporavljaju na klinici za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Riječ je o osobama koje su starije od 60 godina, i koji su upućeni na kućno liječenje.

Prof.dr. Zoran Radovanović je upozorio da je sezona ove bolesti tek počela, a da se broj novozaraženih očekuje do septembra ili oktobra mjeseca. On je za srpske medije naglasio da inkubacija traje 2 do 6 dana, a epidemijske godine su bile 2013 i 2018, ali na svu sreću ova godina će proći bez ovog neugodnog oboljenja.

Ads