Naučnici su pronašli “bazen smrti” u blizini obale Egipta! Nalazi se na dnu Crvenog mora, te sve to predstavlja veoma opasan predio, koje ubija svako živo biće koje uđe u njega. Taj bazen je površine od nekih 10 kvadratnih kilometara, te se nalazi na dubin od 1,7 kilometara, te u tom bazenu nema kiseonika, i ispunjen je rastvorom soli visoke koncentracije, koji je za sva živa bića smrtonosan: “Bilo koje živo biće koje slučajno zađe u ovaj bazen, u sekundi će biti ošamućeno a potom će umrijeti. Ovaj ‘džep’ u moru spada u najekstremnija mjesta na planeti”, rekao je istraživač Sem Purkis sa Univerziteta u Majamiju, te je još i dodao:

“Ribe, jegulje i račići koriste ovaj bazen da bi vrebali i hranili se. Plivaju u njegovoj blizini i čekaju nesretno biće koje će doplivati dovoljno blizu da bude ošamućeno”, objasnio je on. Kako se saznaje , ovakvih bazena ima na desetine širom svijeta, te osim u Crvenom moru nalaze se i u Sredozemnom moru i u blizini Meksičkog zaljeva. Ipak, ovaj u Crvenom moru se izdvaja, a naučnici su objasnili i zašto. Smrtonosni bazeni se obično nalaze daleko od obale, te je prethodni najbliži bio 24 kilometra udaljen od obale, dok se ovaj novootkriveni bazen u Crvenom moru nalazi svega dva kilometra od obale Egipta. Najviše ovakvih bazena upravo ima u Crvenom moru, a smatra se da nastaju rastvaranjem džepova minerala koji su stari po više miliona godina

Na videu kojeg dijelimo sa vama možete da pogledate kako je ovaj bazen otkriven uz pomoć podvodne kamere! Ovo nije jedina opasnost koja vreba u vodama kod Egipta, jer je nedavno došlo do tragedije kada je ajkula ubila dvije žene koje su se kupale u moru.

 

Ads