Jovanka Broz i Josip Broz Tito su definitivno jedan od kontroverznijih bračnih parova u bivšoj Jugoslaviji, a dok je Maršal bio na vlasti o njima se apsolutno ništa nije smelo pisati dok se ne profiltrira od strane raznih ljudi koji su radili za Vladu u to vreme. Vreme Komunizma, za mnoge nije valjalo, ali je ipak imalo i neke svoje jako velike prednosti. 

Jovanka Broz je također bila i više nego velika misterija, a mišljenja o njoj su više nego podeljenja. Jedni su mislili da je Titova žrtva, dok drugi misle da je ona njega držala u šaci. Mi danas govorimo o njihovom venčanju, za kojeg da verujemo da nikada do sada niste čuli. Naime, nedaleko od Iloka, Tito je imao vilu, i tog 15 aprila 1952 godine njih dvoje su sklopili brak na ovom prekrasnom brežuljku. 

“Znali smo da je tamo bilo to venčanje, ali ga se ne sećamo. Ipak smo mi tamo počeli kasnije da radimo. Radili smo svoj posao i nismo nikad nikoga ništa pitali o njemu, a i nismo baš smeli. Znam samo da nigde u kući nisu bile postavljene bilo kakve fotografije koje bi podsećale na to venčanje”, rekla je svojevremeno Rozalija Džalto koja je u Dunavki sa suprugom Mijom bila domar.

Svi mediji u svetu su pisali o ovom venčanju:”Jugoslovenska direkcija za informacije stavila je danas na raspolaganje prve slike gospođe Jovanke Broz, supruge maršala Tita. Kao što se vidi na snimcima, to je crnomanjasta žena, lepa i dobro građena. Na jednoj fotografiji vidi se kako šeta kraj jezera sa maršalom Titom i njegovim devetogodišnjim sinom od bivše žene, Aleksandrom. Gospođa Broz je približno istog rasta kao i maršal koji je visok nepunih pet stopa i šest palaca”, izveštavao je Rojters dan ranije, 18. septembra 1952.

Ads