Svima nam je već jasno da nam je jedini spas od zaraze korona virusom vakcina koja će biti dovoljno efikasna da kod ljudske populacije stvori kolektivni imunitet.

Zato se od prvog trenutka kada se saznalo da se pojavio novi virus koji je opasan za ljude u laboratorijama širom svijeta radi na pronalasku vakcine i nekoliko država je objavilo da se njihove vakcine nalaze u završnoj trećoj fazi, ali Rusija je država koja je prva zvanično registrovala vakcinu protiv kovida. Ovu informaciju je sa medijima podijelio sam predsjednik dežave Vladimir Putin koji je rekao da je vakcina potpuno bezbjedna i da ju je primila i jedna od njegovih kćerki.

Dodao je da je prvi dan nakon vakcinacije ona imala povišenu temperaturu koja je iznosila 38 stepeni da bi dan poslije pala na 37 i da se nakon toga osjećala dobro i da nije imala nikakvih nus pojava. Pretpostavlja se da je ovim potezom sam Putin želio razuvjeriti skeptike koji su smatrali da se u ovako kratkom roku ne može napraviti efikasna i bezbjedna vakcina a predsjednik je rekao da je njegova kćerka u svom organizmu nakon vakcinacije razvila veliki broj antitijela.

Njegova kćerka Marija Voroncova ima 35 godina i po zanimanju je pedijatar endokrinolog i svi pretpostavljaju da je ona bila dobrovoljac za testiranje vakcine, jer ima veze sa medicinom dok je njegova druga kćerka plesačica. Marija je jako bliska sa ocem i radi i kao njegov lični savjetnik za genetski inžinjering. Nakon objave da je vakcina registrovana, za samo nekoliko sati Rusija je dobila narudžbe za milijardu doza od 20 država u svijetu.

Ads