Nevjerovatnu priču vam donosimo u nastavku, a radi se o jednoj ženi koja se zove Milica Mučalica, koja ima jedinstvenu krvnu grupu, kojom je spasila život predsjedniku Fifr. Naime, svi mi znamo da postoje četiri krvne grupe, ali ono što malo ko zna jeste da su varijacije istih ovih krvnih grupa mnogobrojne.

Razlog je 57 antigena u RH sistemu zbog kojih može da dođe do određenih rijetkih krvnih grupa, poput recimo “zlatne krvi”, upravo onu koju ima Milica Mučalica iz Beograda. Ona je sasvim slučajno otkrila da je nosilac ove rijetke krvne grupe, a kako je do toga došlo, ona je svojevremeno objasnila i otkrila za RTS, pa je tako ona tada rekla sljedeće: “Kad sam ostala u drugom stanju, morala sam da vadim krv, to je bilo 1962. godine. U Zavodu za transfuziju krvi su mi rekli da nešto nije u redu, da moram ponovo da vadim krv, što su i uradili.”

Ono što predstavlja najveći problem kada imate tako rijetku krvnu grupu jeste to što je jako teško naći donatora, ukoliko se javi potreba za transfuzijom, a to se desilo Milici kada joj je zbog operacije tu mora materice bila potrebna krv, njen najbliži donor bio je čak u Kanadi, i ona tada nije imala vremena, pa su ljekari bili primorani da joj podvežu kapilare kako bi je spasili. Ona je vrlo često bila u prilici da bude donor, jer je član međunarodnog registra rijetkih krvnih grupa. Ona je u kontaktu sa ljudima kojima je pomogla, a jedan od njih jeste i predsjednik Fife Đani Infatino. Ostatak teksta pročitajte ovde.

Ads