Nakon vrhunca pandemije koji je u većini evropskih zemalja bio u martu i aprilu u cijeloj Evropi je došlo do pada broja zaraženih i svi su počeli da popuštaju mjere koje su bile uvedene u skoro svim državama.

Mnoge vlade su bile suočene sa nimalo lakim izborom a to je bilo da li da i dalje ostave mjere koje su bile na snazi, što bi u potpunosti neke od zemalja ekonomski uništilo ili da sve vrate u normalno stanje uz rizik da se pandemija korona virusa ponovo rasplamsa.

Pošto su ekonomske posljedice ogromne i svjet se već sada nalazi u najvećoj ekonomskoj krizi od Velike depresije koja je vladala krajem tridesetih godina prošlog vijeka, skoro sve zemlje su ukinule vanredne mjere uz preporuke građanima da nose zaštitne maske i poštuju fizičku distancu. Međutim, veliki broj ljudi se vratio svom prijašnjem načinu života i mnogi ne poštuju date preporuke što je dovelo do naglog povećanja broja zaraženih i u našoj regiji. Međutim kod nas epidemiolozi tvrde da je situacija pod kontrolom, a Njemačka se suočava sa velikim problemom, jer je izbilo novo veliko žarište korona virusa u jednoj fabrici za preradu svinjskog mesa.

U fabrici Tenis je za sada na virus pozitivno 657 radnika a koliki je konačan broj teško je i pretpostaviti, jer su svi zaraženi bili u kontaktu i sa ostalim kolegama ali i sa članovima svojih porodica i prijateljima. Svi pogoni ove fabrike koji s e nalaze u okrugu Gitersloh su privremeno zatvoreni, a u samom gradu su odmah zatvorene i škole i vrtići i prema nekim procjenama u karantinu se nalazi oko 7 hiljada ljudi.

Ads