Jedna od stvari koje možemo čuti vrlo često tokom zime posljednjih godina jeste da već dugo nismo imali onu “pravu” zimu, sa dosta snijega za novogodišnje praznike, ali je bilo dosta hladnih zima, pa je tako prije par godina temperatura išla čak i do minus 40 stepeni celzijusa u određenim dijelovima. Naime, neminovno je da je došlo do klimatskih promjena, pogotovo obzirom da čak i u novembru znamo imati poprilično tople dane, dok prava zima krene tek nekad nakon januara.

Kod nas do sada nije bilo nekog većeg snijega, ali su nastale poplave u dijelu Srbije, što je također bilo veliko iznenađenje. Međuti, nije jedino, obzirom da su najavljeni veliki minusi i to već u ovoj ili narednoj sedmici. Naime, to će zapravo biti snježni nanos koji je još prošle sedmice Španiju zakovao u led, a cijela država,a pogotovo Madrid, bili su zatrpani snijegom, što je uzrokovalo velike probleme i za transport ljudi i roba. Ova oluja dobila je i ime Filomena, a sada je krenula dalje prema području istočnog dijela Balkana, te se kreće upravo i prema Srbiji. Kako kažu meteorolozi, vrlo lako se može očekivati sličan ishod kao u Španiji, ali ne mora značiti da će se raditi o istim količinama snijega, iako će temperature sigurno biti jako niske.

Hrvatska meteorologinja Dunja Mraz, kazala je kako se ovaj izrazito ledeni talas kreće sada prema Srbiji i nastavlja dalje prema Grčkoj i Turskoj, dok će i Hrvatska osjetiti posljedice i nanose hladnog vjetra sa sjevera koji ide ka jugu. Prema tome, bolje bi bilo da se na vrijeme svi spremimo za velike padavine i minuse.

Ads