U početku pandemije korona virusa u našem regionu bila je velika potražnja za maskama kao i za sredstvima za dezinfekciju i veoma često se nisu mogle naći na policama apoteka i supermarketa.

Sada, u ovom drugom piku pandemije najveća potražnja je za vitaminima C i D, cinkom i drugim suplementima koji podižu imunitet. Danas vitamine pije i onaj ko ima koronu ali i onaj koji je nema i ko se boji za svoje zdravlje. Borislav Kamenov koji je imunolog po struci je rekao da je pored nošenja maski i fizičke distance kao preventivnih mjera najvažnije podizanje imuniteta stanovništva.

Imunitet našeg organizma je važan u borbi sa svakom bolesti pa tako i sa korona virusom, a njegov savjet kako da ga ojačamo je uzimanje vitamina D, cinka, folne kiseline i probiotika. Jasno je da svi žele pojačati svoj imunitet ali to se ne može desiti preko noći, nego je potrebno ispijati probiotike i vitamine redovno dva do tri mjeseca da bi se osnažio imunitet. Ljudi najviše kupuju vitamin C a važno je znati da se ovim vitaminom osoba ne može predozirati.

Cink i vitamin D su se pokazali važnim u borbi protiv kovida. U Srbiji još od februara vlada veća potražnja za mineralima i vitaminima koji pospješuju imunitet jer su razna svjetska istraživanja pokazala da iako ne mogu da vas zaštite od korone, mogu pomoći da u slučaju da se zarazite, prođete sa blažim simptomima. Vitamin C je antioksidans koji štiti organizam od slobodnih radikala a cink direktno djeluje na opnu virusne bakterije.

Ads