Već godinama zimsko doba počne bez pahuljice snijega, klimatske projmjene su davno uzele maha i više ne može niko sa sigurnošću reći šta da očekujemo naredne zime i u kojem periodu. Koliko god da želimo ponovo provesti novu godinu i božić sa sniježnim pokrivačem izgleda da ćemo i ubuduće morati sačekati. Iako smo imali najave od strane meteorologa još sredinom decembra da nas očekuje mnogo snijega u nizinskim krajevima ga je bilo malo ili pak nikako, dok su planine dobile svoj dio pravog zimskog ugođaja. Veći gradovi su bili zahvaćeni zimskim sivilom, suhi ili pak zahvaćeni kišama.

Prava zima nam se tek osmjehnula početkom nove 2021. godine, napokon je sve zabijelilo, a u regiji najviše sniježnih padavina je zahvatilo Srbiju. Neki mu se raduju, ali oni koji mu se nikada neće radovati su brojni vozači. Snijeg trenutno pada tolikim intezitetom da Auto klub Srbije javlja o povećanom broju saobraćajnih nesreća, a da bi se spriječilo više nesreća napominju da se na put ne kreće bez zimske opreme koja je već od 01. novembra obavezna u Srbiji.

Iz „Puteva Srbije“ javljaju da sva mehanizacija koja je na raspolaganju kao i ljudstvo se već nalazi na terenu, te vrše čišćenje svih cesta koje su neprohodne, a zbog inteziteta trenutnih padavina sve ih je više. Najviše sniježnih padavina i otežano saobraćanje je zabilježeno na Ibarskom putu, prevoju na Fruškoj Gori, javljaju iz „Puteva Srbije“. Također apeluju na sve građane koji moraju putovati da izbjegavaju saobraćanje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, te da obavezno imaju lance.

Ads