Jučer je Srbiju i region obišla vijest da je poznata književnica Isidora Bjelica preminula u svojoj 52-oj godini. Isidora je rođena u decembru 1967. godine i pored svojih kontroverznih stavova i bestselera koje je pisala ostaće upamćena po tome da se nigdje nije pojavljivala bez svojih ekstravagantnih šešira koji su postali njen zaštitni znak.

Njoj je prije osam godina dijagnostikovan rak i operacijom su joj uklonjeni oba jajnika, materica i dio trbušne maramice ali ona se od bolesti nije oporavila jer se zloćudna bolest proširila. Da bi mogla da se liječi u inostranstvu morala je da rasprodaje i svoju imovinu pa je tako između ostalog prodala i tri hiljade rijetkih knjiga koje je posjedovala.

Zbog bolesti i novca koji joj j etrebao za liječenje ona je bila prisiljena da radi sve do svoje smrti. Trpila je strašne bolove a i psihički je propala jer je uvijek isticala kako je ova zloćudna bolest u stvari jedna vrsta elegantnog samoubistva. Isidora je bila u braku sa Nebojšom Pajkićem sa kojim je imala dvoje djece sina Lava Grigorija i kćerku Vilu Evangelinu.

Ona je svoje posljednje dane provela u stanu svojih roditelja u koji su doselili iz ratom zahvaćenog Sarajeva. Prije samo nekoliko dana Isidora je bila u Makedoniji gdje se najviše i liječila, ali čim se vratila nije se osjećala dobro i prevezena je u bolnicu Sveti Sava gdje je i preminula. Njena majka Nevenka je također jedna izuzetna ličnost koja je radila kao profesor engledkog jezika na veterinarskom fakultetu u Beogradu i prevodila je sa engleskog svu važnu literaturu.

 

Ads