Pornaći novac pored puta za mnoge je san, pogotovo za one koji se već nalaze u teškim životnim problemima pa bi im tako veća suma novca mogla kao rukom odnijeti sve te probleme, ali većina tih ljudi ipak vrati novac nazad. Oni to pretežno urade jer imaju empatiju prema drugim ljudima, i stave se u tu poziciju šta bi bilo da se njima tako nešto desi. Međutim, kada su u pitanju manji iznosi, rijetko ko traži vlasnika, nego to vidi više kao sreću, pa uzme novac sebi.

Ipak, ima i onih koji su htjeli zadržati veće sume kod sebe, kao dvije djevojke koje su našle torbu s novcem, ali policija uvijek otkrije ko je u pitanju, pa tako i u njihovom slučaju, koji se kasnije tretira kao krađa. Prema zakonu, ako pronađete novac, vraćate ga vlasniku ili prijavite nađenu sumu u najbližu policijsku stanicu kako bi oni našli vlasnika, a zatim vama sljeduje 10% od ukupnog pronađenog iznosa. Iako za to ni ne mora postojati zakon, jer svaki normalan čovjek koji izgubi veliku sumu bi barem “počastio” poštenog pronalazača, to ne mora uvijek biti tako. Naime, jedan Srbin koji radi kao čuvar u jednom kafiću u Srbiji, pronašao je crnu torbu koja nije bila ničija iz kafića, a zatim je otvorio samo da vidi šta se nalazi unutra.

Kada je pogledao, ostao je bez teksta jer je vidio velik broj novčanica eura unutra, a onda je ostavio na sigurno dok se vlasnik ne pojavi. Nakon određenog vremena, jedan muškarac je došao u kafić i tvrdio da mu je ostalo 50 hiljada eura u torbi, a čuvar mu je odmah vratio. Ipak, pravi vlasnik mu nije dao ni centa, nego se samo zahvalio i otišao iz kafića.

Ads