Mnogi su običaji u regiji kada je riječ o vjenčanjima koji mlađe generacije posmatrača ostave u čuđenju. Opet pored čudnijih običaja, postoje i oni koji su kod nas pa i širom svijeta vijekovima bili osnova svih novih brakova. Taj običaj je preuzimanje prezimena budućeg muža od strane mlade.

U Mačvanskom okrugu ovaj običaj i danas se smatra skoro pa svetinjom iako u posljednje vrijeme se dešava da djevojke na svoje djevojačko prezime dodaju i muževljevo. To su najčešće jedinice koje žele da prezime porodice ne ode u zaborav. Ipak za većinu naroda ovog kraja nepisano je pravilo da se jednostavno mora preuzeti muževo prezime. Tako je jedna žena doživjela jako neugodnu situaciju kada je pred svim svatovima matičaru rekla da svome prezimenu dodaje muževljevo. Svekar i svekrva su stojali u šoku, jer ni oni nisu bili upućeni u ovu odluku mladenaca. “Kada sam matičaru rekla da zadržavam svoje i dodajem muževljevo prezime, nastao je haos među gostima u svadbenoj sali.“ rekla je mlada, koja je željela ostati anonimna, te dodala kako ni u tako divnom i svečanom trenutku rodbina njenog muža nije mogla da prešuti njenu odluku „Iako sam se trudila da ne obraćam pretjerano pažnju, već da uživam u našem venčanju, nije bilo prijatno slušati najružnije komentare. Od snebivanja zašto sam se uopšte udavala u njihovu familiju kada mi se ne dopada njihovo prezime, do toga kako sam ih osramotila i obrukala” rekla je mlada u izjavi.

Svekrva se kasnije presabrala i prokomentarisala situaciju „Ne razumijem da i to može nekome da smeta. Važnije od svega bi, valjda, trebalo da bude da djeca vole, da budu srećna, da grade svoju porodicu, od toga šta je iza imena”.

Ads