Politička situacija na Kosovu je i dalje veoma napeta, posebno u posljednje vrijeme, a ovih dana su spriječeni veliki broblemi, pa čak i oružani sukobi, kada je pokušano da vozačima iz Srbije da se onemogući da na vozilima imaju srpske tablice. U sve to su se naravno umiješale i zapadne sile, kao i Amerika, čiji je ambasador Džefri Hovenijer u Prištini obavio razgovor sa kosovskim premijerom Kurtijem, te mu je sasvim otvoreno rekao da prestane sa dizanjem tenzija jer srpske vojne snage mogu da pregaze Kosovo i da im u tome ni KFOR neće moći pomoći:

“Albanci su pustili vijest da je srpska vojska prešla administrativnu liniju i sukobila se s ROSU, da se svuda okolo puca i da ima i ranjenih, a sve kako bi isprovocirali KFOR da počne s dejstvima na sjeveru Kosova. Iako ta informacija nije bila tačna, uznemirila je narod dole, postavljene su barikade, situacija je zaista bila na ivici eskalacije. Paralelno je tekao sastanak državnog i vojnog vrha u Beogradu, u zgradi Generalštaba, koji je KFOR budno pratio.”, navodi izvor jako blizu Albanskih institucija. Nakon toga je Kurti naredio povlačenje kosovskih snaga, te je zbog riječi američkog ambasadora rekao da se cijela operacija do daljnjeg odlaže.

Na sve to se oglasio i opozicionar sa Kosova Marko Jakšić, koji je za medije u Srbiji izjavio sljedeće riječi: “Mislim, a možda i griješim, da je razgovor između ambasadora Amerike i Kurtija tekao sljedećim redom, da je ambasador njemu rekao: “Vučić je ozbiljan, ukoliko dođe do sukoba u Mitrovici, vjerojatno će intervenisati, KFOR nema kapaciteta da vas štiti, a vi sami ne možete da se odbranite, pa vi vidite šta ćete da radite” – kazao je Jakšić za beogradske medije.

 

Ads